Odobreno 3,05 milijardi eura kredita | Ekonomist

Odobreno 3,05 milijardi eura kredita

Banke su u prvih osam mjeseci ove godine odobrile kredite od ukupno 3,05 milijardi eura, što je rast od 3,7 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na avgust prošle godine odobreno je 13,9 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju avgusta ostao je nnepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 72,6 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju avgusta u odnosu na jul bili veći 3,4 odsto i iznosili su 3,53 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 13,7 odsto.

Oročeni depoziti činili su 32,1 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. Preostalih 0,3 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 46,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 39,4 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju avgusta iznosili su 1,31 milijardu eura, 2,8 odsto više u odnosu na jul, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli 12 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,2 odsto, a oni po viđenju 54,8 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top