Odobrena sredstva za 1000+ | Ekonomist

Odobrena sredstva za 1000+

Odobrena su sredstva za treću fazu projekta Hiljadu plus, u iznosu od 10 miliona eura.

Naime, na sjednici Administrativnog odbora Banke za razvoj Savejta Evrope (CE) razmatan je i odobren kreditni zahtjev, što znači da su se stekli uslovi za potpisivanje Ugovora o kreditu u iznosu od 10 miliona eura.

U prethodne dvije faze projekta Hiljadu plus 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2.149 građana Crne Gore, riješili su stambeno pitanje.

“Imajući u vidu uspješnost Projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB-om, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje treće faze Projekta 1000+. U ovom Projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove”, saopšteno je iz MInistarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Pravo na kredit imaće korisnici čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru (40%), 30 odsto pripada bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života.

“U okviru ciljnih grupa, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, porodična domaćinstva koja imaju prioritet su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, navodi se u saopštenju.

U pregovorima sa građevinskim kompanijama, kako je saopšteno, MORT će insistirati na nižim cijenama stanova, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope za dugoročne hipotekarne stambene kredite i pojednostavljene procedure odobravanja kredita.

“Sve povoljnosti iz prethodna dva projekta u narednoj fazi biće unaprijeđene u korist krajnjih korisnika – kupaca stanova. Glavna prednost ovog projekta je najniža fiksna kamatna stopa na tržištu, ali i niz drugih povoljnosti koje se ogledaju u nižim troškovima obrade kredita, nižim cijenama usluga notara kao i nižim cijenama životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne cijene”, navodi se u saopštenju.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top