Odobren kredit: Za elektro napajanje autoputa 38 miliona eura | Ekonomist

Odobren kredit: Za elektro napajanje autoputa 38 miliona eura

Predstavnici kompanije Monteput i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) potpisali su danas ugovor za kredit za izgradnju infrastrukture za elektro napajanje dionice autoputa Smokovac-Mateševo. Direktor Monteputa Jonuz Mujević kazao je da je ukupan iznos kredita 38 miliona i 200 hiljada eura.

– Sad nam predstoji raspisivanje tendera za izbor izvođača. Plaćanje će biti strogo namjenski, po situacijama odobrenim od nadzornog organa, nas kao investitora i IRF-a kao krajnje instance koja će vršiti plaćanje – rekao je Mujević za Infobiro.

Prema njegovim riječima, radi se o kompletnom elektro napajanju autoputa, ne samo ove dionice nego i budućih.

– Radi se o objektima koji će se koristi dalje za proširenje kompletne infrastrukture elektro napajanja za sjever Crne Gore, takođe i za centralni dio, odnosno poboljšanje karakteristika elektro-napajanje za Podgoricu – kazao je Mujević.

Kako je naveo, radi se o dvije 110 kilovoltne (kV) trafostanice, jedna na Smokovcu sa pripadajućim dalekovodom, druga na Mateševu sa pripadajućim dalekovodom.

– I 26 trafostanica 20 na nula četiri kV koje će služiti prije svega za kompletnu infrastruktura autoputa, za napajanje svih sistema rasvjeta i svih upravljačkih sistema autoputa i služiće za elektro napajanje svih okolnih sela kroz koje prolazi autoput – precizirao je Mujević.

On je kazao da se radi o vrlo značajnoj infrastrukturi koja će u prvom momentu koristiti prije svega za autoput, ali i kao opšta infrastruktura u razvoju sela koja gravitiraju Podgorici.

– A koristiće i za razvoj sjevernog regiona, prije svega za trajno, odnosno sigurno napajanje skijaških centara koji se rade u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i u Rožajima – dodao je Mujević.

On je rekao da očekuju da na tenderu, koji će biti raspisan najkasnije za deset dana, učestvuju prije svega firma iz Crne Gore, .

– Očekujem ogromno interesovanje vezano za samo izvođenje radova na ovoj investicije, ali smatram da je crnogorska operativa, ukoliko su udruži, spremna da iznese ovaj posao, jer se radi u kratkom roku od 12 mjeseci koji ne može biti produžavan – kazao je Mujević.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top