Odluka OPEK-a podgrijala rast evropskih berzi | Ekonomist

Odluka OPEK-a podgrijala rast evropskih berzi

Glavna evropska tržišta akcija oporavila su se danas na početku trgovanja, pošto su cijene akcija energetskih kompanija skočile nakon iznenadnog dogovora članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje nafte.

Referentni indeks Londonske berze FTSE 100 porastao je za 1,0 odsto na 6.917,76 poena na otvaranjui u odnosu na nivo na kom je zaključen juče na zatvaranju trgovanja, izvještava agencija AFP.

U eurozoni, indeks Frankfurtske berze DAX 30 napredovao je takođe za 1,0 procenat, na 10.545,60 poena, a pariski KAK 40 se popeo za 1,3 odsto.

Rast vrijednosti indeksa uslijedio je posle OPEK-ovog saopštenja, objavljenog sinoć, da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, prvi takve vrste u osam godina. Ova promjena je na Wall Streetu, a kasnije i na azijskim berzama, podgrijalo rast cijena nafte, kao i rast vrijednost akcija kompanija koje posluju u naftnom sektoru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top