Odluka o izručenju Pudžemona odložena za početak decembra | Ekonomist

Odluka o izručenju Pudžemona odložena za početak decembra

Iako je juče najavljivan kao dan odluke za smijenjenog katalonskog lidera Karlosa Pudžemona, petak 17. novembar to ipak nije bio. Belgijski sud odložio je odluku o njegovom izručenju Španiji. Kako je obrazloženo, obje strane dobile su dodatno vrijeme za pripremu, a novo ročište zakazano je za 4. decembar.

Brojne novinarske ekipe pred briselskim sudom čekale su katalonskog lidera i njegova četiri ministra, ali su pred kamere izašli samo advokat i tužilaštvo.

– Na ročištu, vijeće je odlučilo da odloži odluku do 4. decembra kako bi obje strane mogle da iznesu svoj slučaj. Predviđeno je i saslušanje iza zatvorenih vrata, i do tada tužilac neće davati nikakve komentare – rekao je portparol tužilaštva Žil Dežmep.

– Tužilac je tražio saslušanje, na koje možemo pisano odgovoriti, tako da danas ništa nije odlučeno. On je samo rekao da prema belgijskim zakonima ne postoji slučaj korupcije, već zavjera državnih službenika, kao i da zanemarivanje dužnosti ne može biti osnov izručenja – izjavio je advokat Pol Bekert.

Pudžemon i četvorica ministara u Briselu uslovno su oslobođeni prošle sedmice, a Madrid koji zahtijeva njihovo izručenje tereti ih za pobunu i podsticanje pobune, kao i zloupotrebu fondova.

Komentariši

Top