Odlilo se 36,5 miliona eura | Ekonomist

Odlilo se 36,5 miliona eura

Centralna banka Crne Gore

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 176 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 36,5 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prva četiri mjecesa iznosio 139,5 miliona eura i bio je 1,6 puta veći nego u uporednom periodu.

“Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 7,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 29,3 miliona eura”, navodi se u Biltenu CBCG.
Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 101,3 miliona eura, što čini 57,6 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 49,5 miliona eura, a u preduzeća i banke 51,8 miliona eura.
Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 72,7 miliona eura ili 41,3 odsto ukupnog priliva. Priliv po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosio je dva miliona eura.

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top