Odlilo se 239,4 miliona evra | Ekonomist

Odlilo se 239,4 miliona evra

Centralna banka Crne Gore

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 335,6 miliona evra, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 239,4 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 96,2 miliona evra.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 11,8 miliona evra, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 227,6 miliona evra.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 140,8 miliona evra, što čini 42 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 46,7 miliona evra, a u preduzeća i banke 94,1 milion evra.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 64,1 milion evra ili 19,1 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 130,7 miliona evra.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top