Odlilo se 14,8 miliona eura | Ekonomist

Odlilo se 14,8 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 59,1 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 14,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u januaru je iznosila 44,2 miliona eura, što je 45,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 1,6 odsto, što je rezultat povećanja priliva po osnovu vlasničkih ulaganja – navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 3,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 11,5 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 41,5 miliona eura, što čini 70,2 odsto ukupnog.

Od toga je u nekretnine uloženo 9,1 milion eura, a u preduzeća i banke 32,3 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 16,1 milion eura, što je 53,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top