Odbačeno svih osam opcija za Bregzit | Ekonomist

Odbačeno svih osam opcija za Bregzit

Britanski poslanici glasali su sinoć o osam različitih mogućnosti za Bregzit, ali nijedna od njih nije dobila podršku parlamentarne većine koja bi razjasnila smjer Velike Britanije u procesu izlaska iz Evropske unije.

Glasajući za te opcije, parlament je pokušavao da pronađe alternativu sporazumu o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Briselom. Taj sporazum parlament je do sada dva puta odbacio ubjedljivom većinom.

Među opcijama o kojima su poslanici glasali bilo je, između ostalog, napuštanje EU 12. aprila bez dogovora, ostanak u carinskoj uniji EU i jedinstvenom tržištu, stavljanje bilo kog sporazuma o razlazu s EU na referendum i odustajanje od Bregzita u slučaju da razlaz bez dogovora postane izgledna opcija, navodi Asošiejted pres.

Najveću podršku dobio je predlog da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s EU posle Bregzita, za koji su glasala 264 poslanika, a protiv 272.

Tijesnom većinom odbačen je i predlog da o bilo kom sporazumu o Bregzitu bude održan referendum. Za taj plan glasalo je 268 poslanika, a protiv 295, preneo je Bi-Bi-Si.

Izlazak iz EU 12. aprila bez dogovora odbačen je ubjedljivom većinom, 160 prema 400.

Za odustajanje od Bregzita, u slučaju da do izlaska iz Unije ne bude usvojen sporazum o razlazu, glasala su 184 poslanika, a protiv 293.

Ministar zadužen u britanskoj vladi za Bregzita Stiven Barkli rekao je da su rezultati ojačali stav premijerke Tereze Mej da je njen predlog sporazuma sa EU “najbolja opcija”.

On je rekao poslanicima da je jasno da ne postoji “jednostavan put i izlaz iz situacije”, javio je BBC.

Britanski poslanici planiraju da suze listu opcija za Bregzit i da o njima ponovo glasaju u ponedjeljak.

Parlament Velike Britanije glasao je ubjedljivom većinom za odlaganje Bregzita do 12. aprila ili 22. maja.

EU je prošle nedjelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci postignuti sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top