Od sukoba do partnerstva | Ekonomist

Od sukoba do partnerstva

Saudijska Arabija i Rusija imaju veoma malo zajedničkog, osim nafte, koja ih je od sukoba dovela do partnerstva.

Ova dva najveća proizvođača su se godinama sukobili oko politike Bliskog istoka i pozicije na tržištu energetike, međutim, očajnička borba za spas cijena nafte dovela ih je do partnerstva. Može se reći da je ta tema bila u fokusu sastanka između predsjednika Rusije, Putina i kralja Salmana.

Ove dvije zemlje zajedno proizvode oko četvrtinu svjetske nafte, a prošle godine su dogovorili sporazum kojim bi se eliminisalo globalno snabdijevanje, dijelom izazvano brzim porastom američke proizvodnje.

Međutim, iza ovog sporazuma stoji i teška politička pozadina. Saudijska Arabija i Rusija podržale su različite strane u ratu u Siriji. Rusija je blizu Irana, žestokog protivnika Saudijske Arabije uprkos njihovom statusu članova OPEK-a.  Sa druge strane, Saudijska Arabija pokušava da izgradi bliske odnose sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom, dok je SAD sankcionisala Rusiju zbog njenog učešća u krizi u Ukrajini.

Međutim, analitičari tvrde da će kralj Salaman i Putin pokušati da ostave te razlike iza sebe jer obje zemlje imaju isti cilj kada je reč o tržištu nafte.


 

Izvor: B92; Izvor fotografije: Sputniknews

Komentariši

Top