Od sjutra gorivo jeftinije sedam centi | Ekonomist

Od sjutra gorivo jeftinije sedam centi

Gorivo bi od sjutra trebalo da bude jeftinije sedam centi, nakon što je u Službenom listu danas objavljeno da je neustavna Vladina uredba o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja je podrazumijevala ovu taksu za gradnju auto-puta i reprezentativni sport.

U Ministarstvu ekonomije Pobjedi su kazali da će odluka, nakon što bude objavljena u Službenom listu, biti i primijenjena istog dana od ponoći.

Od momenta kada je Ustavni sud odlučio da je odluka neustavna postavljalo se pitanje na koji način će novac biti vraćen građanima.

Novinari su juče to pitali i ministra finansija Radoja Žugića, a on odgovorio da će „ako Ustavni sud naloži vraćanje novca i ako bude takvog modela, poštovati i to“.

„Ako ne, novac će se utrošiti za ono zašto je bio i namijenjen za auto-put i vrhunski sport“, objasnio je ministar.

Na pitanje da li će Vlada pokušati da nađe neki drugi način da ponovo zaračuna ovih sedam centi, Žugić je kazao da je to pitanje za Vladu.

Ustavni sud je 14. oktobra donio odluku kojom se utvrđuje da dopuna Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela Vlada, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Građani su i nakon donošenja odluke Ustavnog suda plaćali sedam centi po svakom litru goriva jer odluka dvadesetak dana nije objavljena u Službenom listu.

Iz Vlade je prije nekoliko dana saopšteno da je zaključno sa 19. oktobrom ove godine od sedam centi takse na gorivo prikupljeno 9,9 miliona eura. Do sada je cifra prešla deset miliona eura.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top