Od reprograma prihodovano 20,39 miliona eura

Državni budžet je kroz reprogram poreskog duga do 27. novembra prihodovao ukupno 20,39 miliona EUR, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

“Do kraja godine većini poreskih obveznika, koji su u reprogramu, dospijeva još jedna rata, pa očekujemo da će ukupni prihodi biti oko 22 miliona eura”, saopšteno je Vijestima iz PU.

Zakon o reprogramu pruža poreskim obveznicima mogućnost da dug izmire u 60 mjesečnih rata, uz otpis kamata.

Za tu mogućnost prijavilo se 6,2 hiljade dužnika. Predlog tog zakona pripremio je kabinet bivšeg ministra finansija, Raška Konjevića.

Prema podacima PU, od ukupno naplaćenog iznosa 14,2 miliona se odnosi na jednokratnu uplatu od deset odsto ukupnog duga, a 6,1 milion na mjesečne rate.

Prema potpisanim rješenjima o reprogramu, PU očekuje da će u narednoj godini na naplatu dospjeti poreski dug od oko 24 miliona eura.

“PU će ulagati maksimalne napore da taj iznos u najvećoj mogućoj mjeri i naplati. Treba imati u vidu da će naplata planiranog iznosa zavisiti od dinamike izmirivanja obaveza od poreskih obveznika i da se ne može predvidjeti koliko će njih nastaviti da poštuje odredbe donijetih rješenja o reprogramu, a za koliko će zbog neizmirivanja obaveza tokom naredne godine rješenja biti ukinuto”, kazali su iz PU.

PU je donijela 649 ukidajućih rješenja za obveznike koji nijesu izmirili jednokratnu uplatu u zakonskom roku.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top