Od ponoći skuplje gorivo | Ekonomist

Od ponoći skuplje gorivo

Dopuna Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata stupiće na snagu danas, što znači da će gorivo biti skuplje najmanje sedam centi po litru.

Nove cijene goriva, u skladu sa Uredbom, važiće od utorka.

Iz Vlade je objašnjeno da se iznos naplaćene naknade ne uračunava u osnovicu na koje se obračunava porez na dodatu vrijednost (PDV).

Dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada je usvojila u četvrtak i njom je predviđeno da se u obrazovanje maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata uključi naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta od sedam centi po litru.

Očekivani prihodi po ovom osnovu biće oko devet miliona eura na godišnjem nivou.

U Crnoj Gori eurosuper 98 i 95 trenutno koštaju 1,24 i 1,2 eura. Eurodizel koštati 1,08 eura, lož ulje za veleprodaju 1,04 eura, a lož ulje za grijanje 76 centi.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 24. marta kada je eurosuper 98 poskupio jedan cent.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

 

Izvor: Mina Business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top