Od luksuznih nekretnina za osam godina ostvaren prihod od 274,7 miliona eura | Ekonomist

Od luksuznih nekretnina za osam godina ostvaren prihod od 274,7 miliona eura

Prodajom novoizgrađenih nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bej, Porto Montenegro, Portonovi u proteklih osam godina ostvaren je ukupan prihod od 274,7 miliona eura, saopštila je Poreska uprava.

“Na taj je prihod obračunat porez na dodatu vrijednost od 42,6 miliona eura”, kazali su Pobjedi iz Poreske uprave.

Objasnili su da je poreski tretman prometa nepokretnosti u okviru elitnih turističkih naselja u potpunosti isti kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne države, a u skladu sa važećom regulativom.

“To znači da prvi promet nepokretnosti podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, objasnili su predstavnici PU i naglasili da se u konkretnom slučaju radi o novoizgrađenim turističkim naseljima, te je u njima promet nepokretnosti oporezovan PDV-om.

Iz tog državnog organa podsjećaju da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgrađenih nepokretnosti 19 procenata, a iznos poreza uračunat je u cijenu nepokretnosti koju plaća kupac.

S druge strane, porez na promet nepokretnosti plaća se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u momentu sticanja, a porez je dužan prijaviti i platiti kupac.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top