Od jeseni beskamatni krediti za energetski efikasne domove | Ekonomist

Od jeseni beskamatni krediti za energetski efikasne domove

Ministarstvo ekonomije pokrenuće ove jeseni program „Energetski efikasan dom“, koji će građanima Crne Gore omogućiti podizanje beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta, te za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije. Za realizaciju programa opredijeljeno je 120.000 eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do 8.000 eura, sa periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti raspoloživih u okviru programa.

“Građanin će vraćati banci glavnicu kredita, dok će kamatu i naknadu za obradu kredita banci plaćati Ministarstvo ekonomije”, objašnjavaju u tom resoru.

Kako bi implementacija programa počela na jesen, Ministarstvo je najavilo da će uskoro raspisati javni poziv za distributere i instalatere sistema za grijanje na moderne oblike biomase i građevinske kompanije koje se bave izvođenjem radova na termoizolaciji fasada ili nabavku i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

Osim toga, uputiće poziv svim bankama u Crnoj Gori za dostavljanje pisma zainteresovanosti za učešće u programu.

“Cilj programa „Energetski efikasan dom“ je da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grijanja na biomasu i finansiranjem radova na unapređenju energetskih karakteristika omotača objekta”, naglašavaju u Ministarstvu.

Program „Energetski efikasan dom“ nastavak je programa „Energy Wood“, koji je Ministarstvo ekonomije realizovalo od 2013. godine, a u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.


 

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top