Od danas nova pravila: Moguć uvoz polovnjaka samo sa EURO 4 standardom | Ekonomist

Od danas nova pravila: Moguć uvoz polovnjaka samo sa EURO 4 standardom

U Crnu Goru Crnu Goru od danas neće moći da se uvezu polovna motorna vozila koja ne ispunjavaju EURO 4 standard. Ukoliko se uvozi novo motorno vozilo, onda ono mora biti minimalnog standarda EURO 6.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, u dijelu bezbjednosno-tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj. definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i ona motorna vozila koja su se već koristila.

Ove izmjene najavljene su u maju ove godine. Unaprijeđeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničke karakteristike vozila koje samo vozilo čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je Crna Gora u obavezi da prati i transponuje važeće propise iz ove oblasti homologacije kada su u pitanju ekološki standardi za vozila.

Nadležno Ministarstvo najavilo je da će u narednom periodu uraditi Studiju starosne strukture vozila po kategorijama i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Samo tokom prošle godine u Crnoj Gori uvezeno je 21.630 automobila.  Iz Evrope je uvezeno 14.388 dizel vozila. Najčešće su uvožena vozila iz Njemačke, Holandije i Francuske. U prva dva mjeseca prošle godine uvezeno je 2.463 vozila, a u prva dva mjeseca ove 2.774 vozila. Najviše su se uvozilu automobili mlađi od 2000. godine, odnosno automobili koji ispunjavaju EURO 3 normu.

__________________________________________________________________________________________

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top