Od 1. januara formira se Evroazijska ekonomska unija | Ekonomist

Od 1. januara formira se Evroazijska ekonomska unija

Evroazijsku uniju činiće Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jerrmenija i Kirgistan, a zvanični rad kreće 1. januara. Svrha unije je jačanje međusobne ekonomske integracije i saradnje država istočnog bloka.

Osim slobodne trgovine, članice će uskladiti finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne propise, kao i politiku na tržištu rada i transportne mreže.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će nova unija, koja će brojati 170 miliona ljudi, imati zajedničku ekonomsku aktivnost vrijednu 4.500 milijardi dolara.

“Evroazijska integracija je bazirana na zajedničkoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa”, kazao je on.

Međutim, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je nakon sastanka oštro kritikovao Moskvu zbog nanošenja štete bjeloruskim ekonomskim interesima, kada je donešena odluka da se ograniči izvoz iz Bjelorusije u Rusiju.

Sa druge strane, Bjelorusija, koja se nalazi između Rusije i članica Evropske unije, Poljske i Litvanije, ostvarila je veliku dobit zbog odluke Moskve da se zabrani uvoz hrane iz Evropske unije. Ta odluka je donešena kao odgovor na sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji. Bjelorusija je profitirala tako što je povećala uvoz hrane iz zemlja Evropske unije, koju je zatim preprodavala Rusiji. Ruske vlasti su na taj potez odgovorile zabranom uvoza bjeloruskog mlijeka i mesa, navodeći sanitarne razloge.

Rusija je pokušala da nagovori Ukrajinu da pristupi Uniji, ali bivši Moskvi naklonjeni predsjednik je u februaru svrgnut nakon višemjesečnih protesta. Rusija je zatim anektirala Krim, a proruska pobuna se raširila na istoku Ukrajine.

Izvor: euronews.com, washingtonpost.com
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top