Od 1. januara do pasoša Crne Gore preko investicija | Ekonomist

Od 1. januara do pasoša Crne Gore preko investicija

Od 1. januara 2019. godine, pa naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo. To je predviđeno Odlukom Vlade o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

– Ova odluka donesena je sa ciljem ekonomskog razvoja, novih investicija, boljeg životnog standarda garađana. Omogućićemo brži razvoj manje razvijenih područja u Crnoj Gori – kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, uz napomenu da je izraz vladine odlučne najmjere da se razvija cijela Crna Gora, sjever, centralni dio i jug.

– Moramo standard naših građana dovesti do evropskog. Zato smatramo da ne smijemo gubiti vrijeme odlaganjem ovog, ali i ostalih projekata. Imali smo partnerski i iskreni dijalog sa partnerima. Bilo je rezervi, upita da li ćemo biti spremni da sprovedemo ovu odluku na ispravni način, da ne ugrozimo naš evropski put – naveo je Simović.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da će program trajati tri godine.

– Broj aplikacija je ograničen na 2.000. Novac koji nam pripadne biće uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, na sjeveru. Dakle, novac je namijenjen isključivo za razvoj – istakao je Radulović.

Radulović je detaljno objasnio da će za sprovođenje programa Vlada imenovati partnere koji će posredovati u podnošenju aplikacija i one koji će vršiti sigurnosnu i finansijsku provjeru kandidata.

– Osnovni kriterijumi za aplikante podrazumijevaju da moraju uplatiti određeni iznos za troškove postupka za sebe i članove porodice i polog od 100.000 eura na ESCROW račun za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave. Takođe, potrebno je da na ESCROW račun uplati najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice – kazao je Radulović.

Razvojne projekte u oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje, odnosno prerade, određuju resorna Ministarstva, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo ekonomije.

Sve će, ističe, biti transparentno, a kontrolu uplata nadziraće nezavisni revizor.

_____________________________________________________________________________________________

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top