Očuvati osjećaj povjerenja i partnerstva | Ekonomist

Očuvati osjećaj povjerenja i partnerstva

Očuvanje osjećanja povjerenja i partnerstva koji su građeni decenijama, glavni je zadatak privrednih asocijacija Evrope, ocijenio je predsjednik Privredne komore Rusije, Sergej Katirin (Sergej Katyrin).

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) kazali su da je njen predsjednik Velimir Mijušković učestvovao na godišnjem sastanku pridruženih članica Eurochambres-a koji je održan u Moskvi u Privrednoj komori Rusije.

“Eurochambres je krovna asocijacija privrednih komora Evrope, koja naredne godine obilježava 60 godina postojanja i rada u kojoj status pridruženih članica imaju komore zemalja koje nijesu članice Evropske unije (EU)”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG.

Privredna komora Rusije, kako se dodaje, uvijek je polagala posebnu pažnju na saradnju sa evropskim zemljama

“Uprkos svim poteškoćama danas, EU ostaje najveći trgovinski partner Rusije. Prema Saveznoj carinskoj službi, za sedam mjeseci ove godine udio EU u ukupnoj robnoj razmjeni u Rusiji iznosio je 43,5 odsto”, rekli su iz PKCG.

U prošloj godini razmjena sa zemljama EU bila je niža 15 odsto u odnosu na 2015, ali se ove godine negativni trend promijenio, i za prvih sedam mjeseci trgovinski promet između Rusije i zemalja EU porastao je 26,3 odsto.

To je, prema riječima Katyrina, potvrda da zapadni biznis, uprkos sankcijama, ne napušta rusko tržište.

IZ PKCG su kazali da je sastanak bio prilika da predsjednici komora pridruženih članica iznesu stanje u ekonomijama svojih zemalja, predstave nove i unaprijeđene usluge koje pružaju svom članstvu.

Na sastanku je napravljena predselekcija kandidata iz ovog dijela članstva Eurochambres-a za Bord direktora te asocijacije u narednoj godini.

Njihov izbor potvrdiće Generalna skupština na svom redovnom jesenjem zasijedanju, 27. oktobra u Barseloni.


 

Izvor: Rtcg

Komentariši

Top