Ocjena ustavnosti odluke o poskupljenju goriva | Ekonomist

Ocjena ustavnosti odluke o poskupljenju goriva

Gorivo je skuplje samo u Hrvatskoj, gdje su plate 50 posto veće, grupa zastupnika traži ocjenu ustavnosti odluke Vlade.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od juče su skuplje sedam centi po litru, kao rezultat Vladine odluke da u cijene naftnih derivata uključi naknadu za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, dok pojedini zastupnici najavljuju da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti ove odluke.

Kako pišu crnogorski mediji, sada imamo jednu od najvećih cijena goriva u regiji, a gorivo je skuplje samo u Hrvatskoj, gdje je prosječna plata 50 posto veća.

Prevoznici u Crnoj Gori su najavili da bi zbog ove naknade narednih dana mogli povećati cijene prevoza.

Vlada Crne Gore je odlučila da poveća cijene naftnih derivata zbog finansiranja gradnje autoputa Bar – Boljare i finansiranja vrhunskog sporta u Crnoj Gori.

Litar eurosupera 98 sada košta 1,31 eura, dok je cijena eurosupera 95 sada 1,27 eura. Eurodizel od danas košta 1,15 eura, lož ulje za veleprodaju 1,11 eura, a lož ulje za grijanje 83 centa.

Nezavisni zastupnik Neven Gošović kazao je za Vijesti da će ta grupa zastupnika danas predati Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti uredbe Vlade. Gošović je naveo da nakon analize uredbe smatraju da je ona neustavna, jer se novi porezi mogu uvoditi samo zakonima usvojenim u Skupštini, a Vlada se u ovoj uredbi ne poziva ni na jedan zakon već samo na “Uredbu o Vladi Crne Gore”.

“Naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta od sedam centi po litru je sastavni dio kalkulativnog obračuna, što je imalo za posljedicu povećanje dozvoljenih maksimalnih vrijednosti naftnih derivata koji su obuhvaćeni Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Naredni obračun je, prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, 4. maja, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 5. maja.

Izvor: Al Jazeera i Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top