Oči investitora uprte u Kinu | Ekonomist

Oči investitora uprte u Kinu

Nakon što su prošle nedjelje na Wall Streetu cijene dionica zabilježile najveći pad u četiri godine zbog usporavanja Kine, ulagači se nadaju novim mjerama kineskih vlasti za stabilizaciju tamošnjeg tržišta kapitala i privrede.

Dow Jones indeks potonuo je prošle nedelje 5,8 odsto, na 16.459 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.970 bodova. Nasdaq indeks strmoglavio se, pak, 6,8 odsto, na 4.706 bodova.

To je najveći nedjeljni pad tih indeksa od septembra 2011. godine, kao posljedica je novih naznaka usporavanja rasta kineske privrede zbog pada domaće potražnje i izvoza, uprkos nizu podsticajnih mjera kineskih vlasti.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cijena dionica u Šangaju od polovine godine za više od 30 odsto izazvali su strahovanja da bi problemi kineske ekonomije mogli izazvati usporavanje rasta cjelokupne svjetske privrede, što bi izazvalo pad prihoda i zarada kompanija.

Usporavanje Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa se cijene nafte i industrijskih proizvoda kreću na najnižim nivoima u najmanje šest godina. Zbog toga prijeti rizik od deflacije.

“Sve oči biće uprte u Kinu, a investitori se nadaju novim mjerama podrške privredi i tamošnjem tržištu dionica. Pratiće se potezi kineskih monetarnih vlasti po pitanju kursa juana, a moguće su i njihove nove mjere za povećanje likvidnosti”, pišu analitičari Investec Economicsa u bilješci klijentima.

U fokusu ulagača biće i Grčka, nakon što je prošle nedjelje vlada premijera Alexisa Tsiprasa podnijela ostavku, pa se očekuju vanredni parlamentarni izbori do kraja septembra. Ulagači će pažljivo pratiti i svaku naznaku mogućeg povećanja ključnih kamata američke centralne banke.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top