Očekuje se slabljenje kursa rublje | Ekonomist

Očekuje se slabljenje kursa rublje

Rast vrijednosti ruske rublje bio je kratkoročan, zbog čega bi uskoro valuta Ruske Federacije moglo da izgubi vrijednost, nakon čega bi se stabilizovala, ocijenio je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin.

“Pretpostavljamo da je jačanje rublje kratkoročnog daha i da nije povezano sa fundamentalnim faktorima. Generalno gledano, očekujemo blago slabljenje rublje u najbližoj budućnosti, nakon čega bi se stabilizovala”, rekao je Oreškin, prenijela je ruska agencija Tass.

Prema njegovim riječima postoje dva faktora koja su uticala na nedavni trend jačanja rublje, a u pitanju su priliv kapitala, koji je naročito povezan sa privatizacionim transakcijama, kao i sezonski faktor.

“Tradicionalno, prvi kvartal je jak sa stanovišta platnog bilansa, jer uvek ima manje uvoza na početku godine. To su faktori koji sada guraju rublju naviše”, izjavio je on.

U slučaju da rublja nastavi da jača, zvanična Moskva je, kako je najavio, spremna da reaguje.

Rublja je drastično ojačala u posljednjih nekoliko mjeseci, a u srijedu je dostigla iznos od oko 60 rubalja za euro, prvi put od juna 2015. godine, nakon što su se cijene nafte oporavile, navodi agencija France presse.

Jedan euro se u ponedjeljak ujutru mijenjao za 61,6468 rubalja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top