Očekuje se pad cijena zlata

Zlato je ponovo zastranilo u negativnu zonu, iako je početak godine obećavao oporavak, nakon dugotrajnog niza pada vrijednosti od prošlog vrhunca 2011. godine.

Početak 2015. godine donio je, naime, nesigurnost oko opsega otkupa državnih obveznica s QE programom Evropske centralne banke (ECB) i situacije u Grčkoj kao i odluku Švajcarske centralne banke o napuštanju fiksnog kursa s eurom, što je uticalo na povećanje potražnje za zlatom. Ali tržišne pozicije su se zatim ponovo promijenile: ECB je krenuo s QE programom, a svijet je usmjeren i na moguće poteze američkog Feda, poručuju iz Saxo Banke.

Euro se stoga pokrenuo, a dolar dosegao najviši nivo u posljednjih 12 godina i to ne samo u odnosu na euro već i nekoliko drugih glavnih svjetskih valuta. Kako pada potražnja za sigurnim utočištem, a sve više jača dolar, žuti metal je izgubio podršku. Podlegao je navali prodaje, pa je čak imao i padajući niz od osam dana, što se rijetko viđalo posljednjih nekoliko decenija.

– Dolar će i dalje ostati određujući faktor za cijene mnogih roba, ne samo zlato, a takvo dugoročno razdoblje volatilnosti će trgovcima koji igraju na kratkoročna ulaganja donijeti priliku da CFD-ima zarade na tim tržišnim obratima – kaže Ole Hansen, rukovodioc strategije za Robe u Saxo Banci.

Na zlato takođe mogu da utiču i državne obveznice SAD-a, a kamatni prinosi su obrnuto povezani s cijenama zlata. Snaga američke privrede se ogleda u obveznicama – jača privreda povećava im kamatni prinos, a smanjuje prinos na zlato.

Podrška zlatu dolazi iz 23 centralne banke širom svijeta koje su od početka godine oslabile monetarnu politiku. Primjera radi, obveznice koje mogu da funkcionišu kao sigurno utočište, u Njemačkoj sada imaju negativnu kamatu, pa se investitori okreću drugim načinima ulaganja, pa je zlato time ponovno u igri. Tržište očekuje da će cijena zlata i dalje padati, ali je pitanje koliko je već tih negativnih očekivanja, osim daljeg jačanja dolara, ukalkulisano u trenutne vrijednosti, zaključuju analitičari Danske investicione banke.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top