Očekuje nas burna nedjelja na finansijskim tržištima!

Tržište valuta je i dalje neuobičajeno aktivno. Kursevi najtrgovanijih svjetskih valuta godinama se nisu kretali tako brzo kao posljednjih nedjelja.

Nakon naglog slabljenja ruske rublje i eura, sada i kanadski dolar ne prestaje slabiti u odnosu na većinu ostalih valuta, a najviše u odnosu na američki dolar. Tokom prošle godine oslabio je tačno 10%, a u januaru 2015. dodatnih 10% te se sada nalazi na najnižem nivou u posljednjih 7 godina.

Švajcarski franak u prethodnoj nedjelji slabio je u odnosu na euro i američki dolar. Trenutni kurs EUR/CHF na platformama MTradinga iznosi 1,0550 što je približno 6% iznad nivoa na kojem je bio nakon što je 16. januara naglo ojačao.

Nekoliko švajcarskih novina u nedjelju je objavilo da je nezvanični ciljani kurs Švajcarske centralne banke za EUR/CHF između 1,05 do 1,10 što znači da bi franak mogao oslabiti još nekoliko procenata u narednim nedjeljama. Portparol SNB-a opovrgao je ove navode, no čak da SNB zaista želi kurs na određenom nivou, pitanje je koliko im se može vjerovati nakon događaja sa početka godine.

Australijski i novozelandski dolar takođe slabe u odnosu na euro i američki dolar. U posljednje dvije nedjelje oslabili su dodatnih 6-7% te se sada po mnogima vrlo blizu realnoj vrijednosti – za razliku od prethodnih godina kada su bili značajno precijenjeni.

Za ovu nedjelju najavljeno je dosta vijesti koje bi mogle imati značajan uticaj na kretanja na svim finansijskim tržištima pa tako i na kretanje vrijednosti valuta.

Sastanke na kojima će se odlučivati o visini referentnih kamatnih stopa održaće centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, a podatke o nezaposlenosti objavit će SAD, Kanada, Španija i Novi Zeland. Najveći uticaj na tržišta imaće naravno podaci sa američkog tržišta rada koji će biti objavljeni u petak.

Očekivanja analitičara

Analitičari MTradinga smatraju da će se tokom ove nedjelje nastaviti brzi i nagli pomaci valuta. Oni bi u trenutku objava gore navedenih vijesti mogli iznositi i do 0,5 odn. 1% . Bez obzira na vijesti koje će biti objavljene ove sedmice, u idućih nekoliko nedjelja i mjeseci vjerovatno će doći do privremenog predaha u trendu jačanja američkog dolara. Američki dolar na temelju svih događaja prethodnih mjeseci neprekidno jača, no pitanje je što se još može dogoditi, a da dovoljno iznenadi investitore na finansijskim tržištima i rezultira novim valom kupovine američkog dolara u kratkom roku. Ukoliko dođe do korekcije, dolar bi mogao oslabiti nekoliko procenata, no nakon toga će vjerojatno nastaviti jačati.

Analizu pripremio: MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top