Očekivanja PKCG: Sezona će biti bolja od prošlogodišnje

Dobre najave popunjenosti kapaciteta u kolektivnom smještaju i više nego ohrabrujuća zainteresovanost za turističku ponudu daju nadu da će ovogodišnja sezona biti bolja od prošlogodišnje, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

– Dosadašnji turistički pokazatelji ukazuju na činjenicu da će se sezona u Crnoj Gori razvijati u dobrom pravcu i ulivaju optimizam – rekli su iz Stručne službe PKCG agenciji Mina-business.

Iz PKCG su naveli da je zainteresovanost za crnogorsku turističku ponudu više nego ohrabrujuća, iako je svaka sezona posebna i povlači sa sobom mnoge izazove.

– Raduje činjenica da su ove godine prve grupe turista došle već krajem marta. Predsezona ispunjava očekivanja i turistički promet bilježi rast u dolascima i noćenjima. U ovom periodu očekujemo goste iz Zapadne Evrope, odnosno Francuske, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Skandinavije – kazali su iz Komore.

Crnu Goru je, kako su podsjetili, tokom prošle godine posjetilo 2,2 miliona turista koji su ostvarili 12,93 miliona noćenja. Prihodi od turizma u prošloj godini iznosili su 1,03 milijarde EUR i čine oko 24 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

– Unaprjeđenje kvaliteta ponude hotelijera, niz osmišljenih tradicionalnih, modernih i avanturističkih manifestacija i sadržaja u pravcu privlačenja turista, karakterisaće i ovogodišnju ljetnju turističku sezonu – smatraju u PKCG.

Prema njihovim riječima, prednost države je raznovrsna ponuda na malom prostoru, sigurna i bezbjedna destinacija bliska regionalnom emitivnom tržištu, kao i povezivanje seoskog gazdinstva i turizma.

– Crnogorska turistička ponuda je regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili atraktivne aranžmane, uz očekivanje da će ispuniti zahtjeve turista, za što je potrebno obezbjediti cjenovnu dosljednost i konkurentnost u odnosu na druge destinacije – objasnili su iz Komore.

U cilju veće prepoznatljivosti crnogorske turističke ponude nameće se kao neophodnost povezivanje turizma i poljoprivrede.

– U stvaranju kompleksne turističke ponude Crne Gore kao povezane cjeline primorja i sjevera, vidi se najbolja mogućnost da se produži sezona i da se sjeveru pruže razvojni impulsi. Tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta upotpunjuju turističku ponudu, a povezivanje poljoprivrede i turizma ogleda se i u razvoju seoskog turizma, naročito u sjevernem dijelu Crne Gore – rekli su iz PKCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top