Zlato: Očekivan rast tražnje u Indiji | Ekonomist

Zlato: Očekivan rast tražnje u Indiji

Nivo tražnje za zlatnim nakitom u Indiji mogao bi ove godine da dostigne 600 tona, što je u skladu s petogodišnjim prosjekom, objavljeno je u najnovijoj studiji India Ratings, kompanije specijalizovane za istraživanje tržišta te zemlje.

Ukupna prošlogodišnja tražnja za zlatom u Indiji je, usljed problema vezanih za demonetizaciju rupije, umanjena 21 odsto na 675,5 tona, u poređenju s 857,2 tona, koliko je zinosila 2015. godine, navodi Business Standard.

Investiciono zlato činilo je 25 odsto u ukupnoj potražnji zlata.

“Američka ekonomija je pokazala napredak u posljednjih nekoliko mjeseci, uslovljavajući snažniji dolar, ali zlato nije izgubilo svoj sjaj. Geopolitičke tenzije u Ukrajini, Siriji i Južnokineskom moru održavaju u životu zlato, koje slovi kao sigurna luka za kapital”, navode indijski trgovci.

Nivo tražmje za investicionim zlatom mogao bi, istovremeno, biti i pod pritiskom povećanja američkih ključnih kamatnih stopa, no pod pretpostavkom da ostane približno jednak prošlogodišnjem, ukupna tražnja za zlatom u Indiji bi u ovoj godini mogla dostići 750 tona, procjenjuje India Ratings.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top