Objavljena lista najboljih i najgorih gradova za život

Objavljena lista najboljih i najgorih gradova za život

Što se tiče uslova za život, Beč je najbolji svjetski grad, i to već nekoliko godina zaredom. Slijede Zürich, Auckland, München i Vancouver, dok redosljed ostalih na ljestvici od 10 najboljih svjetskih gradova izgleda ovako: Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Sydney.

“Evropski gradovi rangirani su dosta visoko jer su sigurni, postojani i na dobrim lokacijama. Imaju dobre bolnice i škole, kao i javni prevoz”, objašnjava stručnjakinja Kate Fitzpatrick, kako prenosi Telegraph, iz kompanije Mercer, čije je istraživanje uključilo više od 440 gradova iz cijelog svijeta. Kandidati su ocjenjivani u 10 kategorija među kojima su bile i one vezane za zdravstvenu njegu, odnosno bolnice, javni prevoz, zagađenost i slično.

Zagreb je na 97. mjestu, Beograd na 141., Skoplje na 159., Sarajevo na 161., a Ljubljana i Budimpešta na 75. mjestu. Iznenadili su London i New Yokr koji su na 40. i 44. mjestu, a najgori gradovi prema kvalitetu života su, između ostalih, Damask, Kinšasa, Brazzaville, Port-au-Prince i Bagdad.

Izvor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top