Objavio "rat" SAD-u, a sada pokorio sve ekonomije | Ekonomist

Objavio “rat” SAD-u, a sada pokorio sve ekonomije

Manila — Filipini su postali azijska najbrže rastuća velika privreda u prva tri mjeseca mandata predsjednika Rodriga Dutertea.

Na to nije uticala ni njegova vatrena retorika koja je pogodila pezo i cijene akcija, saopštili su zvaničnici.

 Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje je porastao za 7,1 odsto na godišnjem nivou u periodu od jula do kraja septembra, nadmašivši prognozu ekonomista koji su očekivali ekonomsku ekspanziju od 6,8 posto, izjavila je podsekretarka za ekonomsko planiranje Rozmari Edilon, izveštava agencija Frans pres.

Rast Filipina je bio brži od kineskih 6,7 procenata a potukao je i druge velike ekonomije u usponu u posmatranom periodu, navela je Edilon u saopštenju.

Indija treba da objavi svoj izveštaj o BDP-u krajem ovog mjeseca.

Ova vijest je, kako navodi francuska agencija, iznenadila eksperte nakon što je Duterte izazvao zabrinutost među stranim investitorima zbog njegovog kontroverznog rata protiv droge i odluke da pokrene bitku po tom pitanju protiv Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija.

Duterte je, kako se dodaje, lako pobijedio na predsedničkim izborima u maju sa kampanjom uglavnom zasnovanom na obećanju da će iskorijeniti drogu ubijanjem na desetine hiljada ljudi, upozorivši da su Filipini u opasnosti da postanu narko-država.

Otkako je stupio na dužnost krajem juna, policija je ubila više od 1.800 osumnjičenih za umiješanost u poslove s drogom a oko 2.600 drugih je umrlo pod nerazjašnjenim okolnostima vezanim za ovaj obračun, prema zvaničnim podacima.

“Sve u svemu, naš snažan ekonomski rast u trećem kvartalu je vrlo dobar znak u pogledu daljih kretanja”, dodala je Edilon.

Zemlji je potreban rast od 6,9 odsto u poslednja tri mjeseca ove godine kako bi dostigla gornju granicu targetiranog rasta između 6,0 i 7,0 procenata, rekla je ona.

Edilon je navela da jak rast ulaganja, naročito u građevinarstvu i infrastrukturi, zajedno sa povećanjem potrošnje pokreće privrednu ekspanziju, čemu doprinose niska inflacija i niske kamatne stope. Izvoz je skočio 7,8 posto.

Iako je rast doznaka od ogromne filipinske dijaspore usporio, to je kompenzovalo povećanje proizvodnje od 2,9 posto na godišnjem nivou u sektoru poljoprivrede, koji je unazad bilježio pad pet uzastopnih tromjesečja zbog tajfuna i suše, prenosi AFP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top