Obilježava se Dan planete Zemlje | Ekonomist

Obilježava se Dan planete Zemlje

U susret Danu planete Zemlje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao nadležno za oblast životne sredine, pozvalo je građane da odgovornim odnosom prema životnoj sredini daju svoj doprinos globalnoj borbi za našu planetu.

Ovaj dan predstavlja još jedno podsjećanje da se svi moramo aktivno uključiti u borbu za očuvanje planete Zemlje, da je potrebno da zajedno pokažemo visok nivo ekološke osviješćenosti i svakodnevnim aktivnostima doprinesemo njenom očuvanju, i da je time učinimo ljepšom i boljom za život, navode iz Ministarstva.

Takođe, Dan planete Zemlje je dan svih nas, dan kada moramo da se sjetimo da zagađivanjem i uništavanjem naše planete ugrožavamo sebe i buduće generacije. Osim toga, cilj obilježavanja ovog značajnog datuma širom svijeta je da se dodatno ukaže na opasnosti koje prijete životnoj sredini, na posljedice koje donosi neodgovoran odnos prema okruženju u kojem živimo, na sve izraženiji problem povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Crna Gora daje svoj doprinos očuvanju naše planete. Naime, kako kažu u Ministarstvu, naša država je izuzetno mali emiter gasova s efektom staklene bašte, oko 15 odsto teritorije države je pod zaštitom a naša zemlja je i dalje prepoznata kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd).

Iz Ministarstva podsjećaju i da je Dan planete Zemlje ustanovljen 1970. godine u SAD, a širom svijeta se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top