Obećana zemlja pada u recesiju | Ekonomist

Obećana zemlja pada u recesiju

Bern — Švajcarska privreda mogla bi tokom godine da padne u kratkotrajnu recesiju zbog uzlijetanja kursa franka izazvanog odlukom centralne švajcarske banke.

Drugi razlog mogao bi da bude pad cijena nafte, saopštio je ciriški institut za ekonomska istraživanja KOF.

Institut je oborio svoju prognozu privredne aktivnosti zemlje za 2015. na minus 0,5 odsto, dok je u prethodnoj prognozi, objavljenoj u decembru, računao na privredni rast od 1,9 odsto za tekuću godinu.

Za narednu, 2016. KOF predviđa nulti rast bruto društvenog proizvoda, za razliku od 2,1 odsto, iz decembarske prognoze, prenio je Rojters.

KOF predviđa kratku recesiju u toku ljeta, što će izazvati pad BDP-a na nivou cijele godine od 0,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

Prema predviđama stručnjaka ovog instituta, stopa nezaposlenosti u 2015. povećaće se na 3,4 odsto radno sposobnog stanovništva, i na 4,1 odsto u 2016, dok je prošle godine iznosila 3,2 odsto.

Potrošačke cijene pašće 1,5 odsto za tekuću godinu, dok je u prethodnoj prognozi Institut računao na stopu deflacije od 0,1 odsto.

Što se tiče izvoza, može se očekivati pad od 1,4 odsto u 2015, dodaju iz KOF-a.

Isti izvor podsjeća da je početkom januara švajcarska centralna banka objavila da napušta politiku fiksiranja domaće valute u vrijednosti od 1,20 franaka za euro, što je izazvalo skok kursa i strahovanja kod izvoznika.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top