Obama u govoru o stanju nacije: Veće oporezivanje najbogatijih | Ekonomist

Obama u govoru o stanju nacije: Veće oporezivanje najbogatijih

Američki predsjednik Barack Obama održao je u Kongresu SAD godišnji govor o stanju nacije, u kojem je govorio o borbi protiv terorizma, situaciji u Ukrajini i ekonomiji.

Pred članovima oba doma Kongresa i milionima tv gledalaca, Obama je u utorak uveče osudio oživljavanje antisemitizma u “nekim djelovima svijeta” i “stereotipe” u vezi s muslimanima.

“Mi Amerikanci poštujemo ljudsko dostojanstvo. Zato smo protiv oživljavanja antisemitizma u nekim djelovima svijeta. Zato ćemo i ubuduće odbacivati uvredljve stereotipe u vezi s muslimanima, među kojima velika većina dijeli našu opredijeljenost za mir”, naveo je Obama.

Američki predsjednik je rekao da se SAD protive “ruskoj agresiji” u Ukrajini i ponovio podršku demokratiji u toj zemlji.

Na temu ekonomije, Obama je apelovao na Kongres da ukine trgovinske sankcije Kubi, nakon što je u decembru najavio normalizaciju odnosa s tom zemljom i obnavljanje diplomatskih odnosa prekinutih prije više od 50 godina.

Govoreći o privredi, Obama je apelovao na Kongres da mu da veća ovlašćenja za pregovore o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom i sa azijsko-pacifičkim regionom.

On je predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, reformu koja će svakako izazvati protivljenje republikanaca.

“Hoćemo li pristati na privredu u kojoj samo neki uspijevaju?”, upitao je Obama, tačno dvije godine prije isteka drugog mandata.

Uz poreske reforme, predsjednik je predložio i povećanje minimalne plate, uvođenje porodiljskog odsustva i bolovanja, apelujući na Kongres da donese zakon koji bi ženama garantovao jednaku platu kao muškarcima.

 

Izvor: Beta, Slobodna Evropa
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top