Obama: Nemojte vršiti pritisak na Grčku | Ekonomist

Obama: Nemojte vršiti pritisak na Grčku

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je, osvrćući se na krizu u Grčkoj, da se ne može nastaviti vršenje pritiska na jednu zemlju koja je u privrednom padu.

“Ne možemo nastaviti da vršimo pritisak na zemlje koje su u depresiji. U jednom trenutku potrebna je strategija rasta da bi se mogli vratiti dugovi”, rekao je Obama u intervjuu za televiziju CNN u nedelju uveče.

“Kad je privreda u slobodnom padu, potrebna je strategija rasta, a ne samo sve veći vrši pritisak na narod koji sve više pati”, rekao je Obama.

Nova grčka vlada koja je preuzela dužnost početkom prošle nedjelje, zabrinjava međunarodne povjerioce jer želi da ponovo pregovara o dugu Grčke od oko 300 milijardi eura koji je dobila o EU i MMF-a da bi izašla iz krize, a Grčka je za uzvrat prihvatila oštre mjere štednje.

Predsjednik SAD priznao je da su Grčkoj “jako potrebne reforme” ali da je “jako teško pokrenuti promjene, ako je životni standard ljudi opao za 25 odsto. Dugoročno, politički sistem i društvo to ne mogu da izdrže”, rekao je on.

Grčki BDP je opao za oko 25 odsto između 2009. i početka 2014. I počeo je da raste u drugom i trećem tromjesečju 2014. Poslije višegodišnje recesije. Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u subotu svaku pomisao na otpisivanje grčkog duga koji drže u velikoj mjeri Evropljani, a najviše Njemačka (40 milijardi eura) i Francuska (31 milijardu).

Obama je izrazio nadu da će Grčka ostati u zoni eura, ali je rekao da smatra da će to zahtijevati “kompromise svih strana”. Obama je bio zabrinut zbog slabe stope rasta u Evropi i savjetovao je Evropljanima da upotrijebe sredstva za podsticanje privrede.

“Fiskalna štednja je potrebna, strukturalne reforme su potrebne u mnogim zemljama, ali ono što smo naučili iz našeg iskustva u SAD je da je privredni rast najbolji način da se smanji deficit i povrati fiskalna stabilnost”, rekao je on.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top