Nurković bi aerodrome Turcima | Ekonomist

Nurković bi aerodrome Turcima

Turska kompanija TAV, koja upravlja sa 17 aerodroma na 3 kontinenta, upoznata je sa planovima Vlade Crne Gore da valorizuje naše aerodrome i zainteresovana je za ulazak u Crnu Goru, rezultat je jutrošnjeg sastanka u Skoplju ministra saobraćaja i pomorstva, Osmana Nurkovića sa predstavnicima TAV-a, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Kako se navodi, koordinator Holdinga Aerodroma TAV Giraj Čolpan i član Odbora direktora TAV-a Zoran Krstevski spremni su da dođu u Crnu Goru i započnu sa predstavnicima Vlade razgovore o modelima valorizacije aerodroma u Podgorici i Tivtu.

“Predstavnici kompanije TAV upoznali su ministra Nurkovića sa svojom djelatnošću navodeći da upravljaju, među ostalim, aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom ‘Franjo Tuđman’ u Zagrebu”, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Iz ministarstva navode i da je aerodrom “Aleksandar Veliki” u Skoplju kompanija TAV preuzela 2012. koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona.

“Aerodrom u Skoplju je prilikom preuzimanja imao promet od 600.000 putnika godišnje i letjelo se na 12 destinacija, a sada ima dva miliona putnika godišnje sa 37 destinacija. Godišnji rast je 15 odsto”, naveli su predstavnici kompanije TAV.

Dodaju i da je ostvaren svjetski standard da povećanje broja putnika za milion donosi direktno otvaranje 1.000 radnih mjesta, isto toliko indirektno i 1.000 radnih mjesta u uslugama. Takođe u ovom slučaju je zabilježeno i povećanje ulaska turskih kompanija na makedonsko tržište.

Nurković je rekao da je imao prilike da upozna rad i nekadašnjeg skopskog aerodroma i da se to ne da uporediti sa onim što je Aerodrom “Aleksandar Veliki” danas.

“Oduševljen sam onim što je urađeno na aerodromu u Skoplju”, rekao je Nurković.

On očekuje da će se uskoro sastati u Crnoj Gori sa predstavnicima TAV-a.

“Kompanija TAV je vodeća u svijetu po transferu putnika. Među ostalim u ovom trenutku gradi novi aerodrom u Havani”, zaključili su u saopštenju.

Osman Nurković, inače ministar iz redova Bošnjačke stranke, već neko vrijeme se zalaže za prodaju aerodroma Crne Gore. S druge strane, iz Socijaldemokrata su najavili da će njihovi ministri napustiti Vladu ukoliko na dnevni red dođe pitanje prodaje ili zakupa aerodroma Tivat.

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, izjavio je da aerodromi treba da ostanu u vlasništvu države, a da se njihov razvoj obezbijedi iz kredita.

Nurkovića su nedavno iz SDP-a optužili i da je odgovoran za nelegalan ugovor o kreditu Montenegro Airlinesu s garancijama Aerodroma Crne Gore.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top