Novi udar sa istoka, nafta opet ponire

Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale pošto su najnoviji podaci ukazali na slabljenje prerađivačke aktivnosti u Kini, naveli su analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 1,5 dolara, na 47,7 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” pala za 1,46 dolara, na 52,69 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijena WTI je juče porasla 8,8 odsto, a “brenta” za 8,2 odsto, nakon što je američka vlada snizila projekciju domaće proizvodnje nafte, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je spremna da razgovara sa proizvođačima o cijenama tog energenta, s obzirom na to da su prošlog mjeseca pale na najniži nivo za šest i po godina.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena, što je poslednji pokazatelj usporavanja privrednog rasta u toj zemlji.

Najnoviji podaci, kao mjerilo aktivnosti u kineskim fabrikama i radionicama, lošiji su od julskih 50 poena, i to je prvi pad preradjivačke aktivnosti u Kini od februara. Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top