Novi udar na obećanu zemlju - rez još veći | Ekonomist

Novi udar na obećanu zemlju – rez još veći

Norveške naftne kompanije usvojile su još skromnije planove ulaganja u ovoj godini, pokazuje najnovije istraživanje tamošnjeg državnog zavoda za statistiku.

To bi moglo značiti još slabiji rezultat za ekonomiju uveliko oslonjenu na proizvodnju nafte i gasa.

Vodeća grana norveške industrije snažno je zakočila ulaganja nakon 70-postotnog pada cijena nafte na londonskom tržištu od sredine 2014. godine, koji je prouzrokovao stagnaciju norveških privrednih aktivnosti.

Prema najnovijem istraživanju, naftne kompanije planiraju u ovoj godini ulaganja od 19 milijardi dolara. U istraživanju objavljenom u novembru, ulaganja su procijenjena na ukupno 171 milijardu kruna.

To bi značilo da naftni sektor planira ove godine da smanji ulaganja za 13 odsto u odnosu na 2015. dok bi ukupna ulaganja norveških kompanija trebalo da budu manja za devet odsto, pokazuje istraživanje statističkog zavoda.

Najviše će norveške vlasti zabrinuti planirana manja ulaganja u traganje za naftom i gasom. Tako kompanije ove godine planiraju na istraživanje potrošiti 16 milijardi kruna dok su u novembru odgovarajuću potrošnju procijenile na 21,5 milijardi kruna. To bi ujedno značilo 44-postotno smanjenje u odnosu na iznos potrošen u prošloj godini.

“Očekivali smo da će procjene biti snižene ali ne ovoliko. To je znatno slabije no što je očekivala (središnja) Norges Bank”, ocijenila je glavna ekonomiskinja Handelsbankena Kari Due-Andresen nižu procjenu ulaganja naftne industrije u ovoj godini.

“To znači da će aktivnosti u norveškoj ekonomiji biti slabije nego što su procjenjivali… Time se potvrđuju naša očekivanja o sniženju ključnih kamatnih stopa u martu. Smatramo da će Norges Bank početi usmjeravati ključne kamatne stope prema nuli”, dodaje Due-Andresen.

Trenutno su ključne kamatne stope u Norveškoj na 0,75 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top