Novi stres na pomolu: Da li se sprema devalvacija juana? | Ekonomist

Novi stres na pomolu: Da li se sprema devalvacija juana?

U svom blogu u kome je pisao o tome kako je Švajcarska izazvala potres na valutnom tržištu prošlog mjeseca, John J. Hardy, direktor FX Strategy sektora u Saxo banci, najavio je i skoru devalvaciju juana koji će donijeti nepodnošljiv dodatni stres već uzdrmanom svjetskom sistemu valuta.

On piše da je tokom posljednjih godina Kina konačno počela da izlazi na kraj sa najvećim kreditnim balonom koji je svijet ikada vidio, i to čini u trenutku kada je američki dolar, sa kojim je njena valuta najjasnije povezana, doživljava veliki rast, dok su naredne dvije najveće valute japanski jen i euro, značajno devalvirale.

„Da li treba da se spremimo za devalvaciju juana? Znaci naprezanja su već vidljivi: odnos američkog dolara i juana je za djelić procenta niži od najvišeg nivoa u protekle dvije godine – što se nije dogodilo još od devalvacije juana 1994. godine. Svijet treba da se pripremi za posljedice devalvacije juana. Šta će ona značiti? Oslobodiće novi talas deflatornih sila koje će preplaviti svijet i donijeti nepodnošljiv dodatni stres već uzdrmanom svjetskom sistemu valuta,“ piše Hardy.

Devalvacija juana će najverovatnije značiti početak kraja post Bretton Woods sistema valuta uspostavljenog 1971. godine kada je Nixon ukinuo vezanost američkog dolara za zlato. Jednako važno je i to da Azija i posebno Kina treba da ubrzaju uvođenje post- merkantilističkog modela ekonomije, čak iako pokušavaju da vrate vrijeme unazad sa devalvacijom valuta, dok očajnički pokušavaju da sebe izuzmu iz urušavanja deflatornog kreditnog balona, piše Hardy.

 

Izvor: BIZLife
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top