Novi rekordi na Wall Streetu | Ekonomist

Novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su i u srijedu svi najvažniji indeksi berza dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer američka ekonomija stabilno raste, a Fed poručuje da će kamate povećavati postupno. 

Dow Jones ojačao je 0,40 posto, na 24.922 boda, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 7.065 bodova.

Novi rekordi svih tih indeksa, drugi dan zaredom, najviše se zahvaljuju podatku o jačanju industrijske aktivnosti u SAD-u u decembru više nego što se očekivalo, što ukazuje na ubrzanje već ionako solidnog rasta najveće svjetske ekonomije.

Ulagače je ohrabrio i zapisnik s posljednje sjednice američke centralne banke koji je pokazao da će Fed najvjerovatnije ostati predan postupnom povećanju kamata u ovoj godini, zavisno od makroekonomskih pokazatelja.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, no to nije loše uticalo na tržište kapitala jer je rast ekonomije dovoljno snažan da bi izdržao povećanje cijene novca.

U zapisniku se vidi da čelnici Feda očekuju da će nedavno prihvaćena poreska reforma podstaći rast potrošnje, no upitno je koliko će ti fiskalni podsticaji uticati na rast inflacije.

Čelnici Feda “ponovili su svoj stav o postupnom povećanju kamata, što čini se tržištu odgovara”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cijene akcija gotovo u svim najvažnijim sektorima, a predvodio je energetski, s rastom od 1,5 posto.

Slijedio je tehnološki sektor, koji je ojačao 1,1 posto, dok je zdravstveni zabilježio rast od 1 posto.

Analitičari kažu da na tržištu vlada optimizam nakon što je lani S&P 500 indeks porastao oko 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013. godine.

To se zahvaljuje ubrzanju rasta američke ekonomije i rastu zarada kompanija, a ulagači se nadaju da će poreska reforma podržati dalji rast cijena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima kompanije kupuju vlastite akcije na tržištu.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.671 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 12.978 bodova, a pariski CAC 0,81 posto, na 5.331 bod.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top