Novi rast cijena nafte | Ekonomist

Novi rast cijena nafte

Cijene nafte na međunarodnim tržištima uvećane su juče pred zatvaranje trgovine zahvaljujući podatku o smanjenju zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama i informacijama koje je objavila Međunarodna agencija za energiju – IEA koji upućuju na zaključak da će niži nivo proizvodnje rezultirati manjkom tog energenta na tržištu do sredine godine.

Barelom brenta se na Londonskoj berzi trgovalo po cijeni uvećanoj za 92 centa u odnosu na prethodni dan, odnosno po 51,84 dolara, dok je barel američke “lake” WTI nafte poskupio 99 centi, dostigavši 48,71 dolara.

Ulagači su ove sedmice fokusirani na podatke iz izvještaja Američkog instituta za naftu (API), koji je neočekivano pokazalo blagi pad američkih zaliha prošle sedmice, u iznosu od 531.000 barela, uprkos prognozama analitičara u kojima se očekivao njihov kontinuirani rast.

Na taj izvještaj se nadovezala procjena IEA-e da bi uprkos rastu globalnih zaliha u januaru tržište u prvoj polovini godine trebalo da zabilježi manjak od 500.000 barela dnevno ako vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte – OPEC budu istrali u dogovorenom smanjenju proizvodnje od 1,8 miliona barela dnevno.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top