Novi potresi na kineskoj berzi | Ekonomist

Novi potresi na kineskoj berzi

Kineske berze opet u padu u utorak, propali pokušaji Vlade da uspori efekte ‘crnog ponedjeljka’.

Vrijednost kineskih dionica pala je dodatnih 7,63 posto u utorak, nakon što su dionice prekjuče pale devet posto, zbog čega je prvi radni dan u sedmici za globalne berze nazvan  “crni ponedjeljak”.

Shanghai Composite pao je više od 40 posto u odnosu na jun ove godine. Time su izbrisani svi ovogodišnji dobici.

Masovni gubici na svjetskim berzama došli su poslije odluke Kine da devalvira juan ranije ovog mjeseca i izazvali strahove da je druga najveća ekonomija u svijetu pod ozbiljnim pritiskom.

Reporter Al Jazeere Adrian Brown javio je iz Pekinga da je Vlada Kine pokušala da ohrabri investitore investirajući državna sredstva na berze i dozvoljavajući penzionim fondovima da kupuju dionice, ”ali sve što je Vlada do sada pokušavala je propalo”. Peti put od novembra prošle godine Centralna banka je srezala ključnu kamatnu stopu na 4,6 posto.

Evropske berze su se u utorak ujutro oporavile uprkos novom potonuću kineskih akcija. Londonski indeks FTSE 100 porastao je 1,64 posto na 5.995,50 poena, frankfurtski DAX 30 1,69 posto na 9.810,40 poena, a pariski CAC 40 1,57 posto na 4.452,30 poena, prenosi AFP.

“Evropske berze blago su se oporavile nakon ‘crnog” ponedjeljka. Takvo kretanje akcija je, međutim, možda kratkog daha, budući da su dionice u Kini nastavile da tonu”, navodi Markus Huber, analitičar brokerske kuće Peregrine & Black.

Šangajski indeks juče je pao 7,63 posto, dan pošto je zabrinutost u pogledu slabljenja kineskog privrednog rasta izazvala najveći dnevni pad akcija od 2007. Šangajski kompozitni indeks pao je 244,94 poena na 2.964,97 poena, a šenšenski kompozitni indeks 7,09 odsto ili 133,39 poena na 1.749,07 poena.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top