Novi način prikupljanja novca - 'sve ili ništa' | Ekonomist

Novi način prikupljanja novca – ‘sve ili ništa’

Prema istraživanjima, prošle godine kroz razne oblike crowfundinga prikupljeno je više od 16 milijardi dolara.

Kako bi izbjegli investicijske fondove, poduzetnici se sve više okreću modelu javnog prikupljanja novca u kojem doslovno svi mogu učestvovati, bilo kao potencijalni ulagači, ili kao poduzetnici kojima treba početni kapital.

Dave Weiner želio je svoju strast za bicikle pretvoriti u izvor zarade za život. S obzirom na to da mu je trebao početni kapital, odlučio se za “crowdfunding”. Osim što je za svoju kompaniju koja proizvodi i prodaje bicikla prikupio 600.000 dolara, Dave je na ovaj način dobio potvrdu sopstvene vizije i ideje.

“Smatrao sam da imamo dobru ideju, moj tim je mislio da imamo dobru ideju. Ali, imamo li? Misle li tako i drugi? Kickstarter je za nas bio način da testiramo tržište. Da vidimo žele li ljudi naš bicikl“, rekao je Dave Weiner, vlasnik firme Priority Bicycles.

Svaki poduzetnik s idejom, bilo da je riječ o prehrambenim ili IT proizvodima, može pokrenuti kampanju prikupljanja kapitala. Za to mu na raspolaganju stoje web sajtovi poput GoFundMe, Indiegogo ili Kickstarter. Vrlo brzo uvide da li ima zainteresiranih.

Široka primjena modela

“Sami postavljate cilj i rok. Obično je to 30-ak dana, u kojima morate postići cilj koji ste si zadali. Mi koristimo model ‘sve ili ništa’. Znači, ako ne ostvarite cilj u zadanom roku, ne dobijate nikakav novac“, navodi Julie Wood, potparol Kickstartera.

Prema istraživanjima, prošle godine kroz razne oblike crowfundinga prikupljeno je više od 16 milijardi dolara, što je stopa rasta od 167 posto godišnje. Procjenjuje se da bi u narednih pet godina ukupna vrijednost mogla iznositi čak 300 milijardi dolara.

“Riječ je o temeljnoj promjeni modela prema kojem fukncioniraju kompanije i poduzetnici. Ovo je vrlo snažan način povezivanja potencijalnih investitora i poduzetnika, pri čemu se zaobilaze investicijski fondovi“, kazala je Anindya Ghose, profesorica IT marketinga.

Ovaj model funkcionise i za velike igrače. Muzej Smithsonian prikupio je 700.000 dolara za restauraciju svemirskog odijela Neila Armstronga. Čak i kompanije poput CocaCole, Nikea i Chryslera koriste ovu platformu za razvoj brendova i testiranje tržišta. A ako čak i oni veliki ne mogu ignorisati nove platforme, to obično znači kako su one tu da ostanu.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top