Novi kineski gigant u proizvodnji čelika | Ekonomist

Novi kineski gigant u proizvodnji čelika

Šangajska “Baostil grupa” (Baosteel) i “Vuhan ajron end stil grup” (Wuhan Iron and Steel) spojile su se stvorivši novu kompaniju pod nazivom “Čajna baovu stil grup” (China Baowu Steel), koja tako postaje drugi najveći proizvođač čelika na svijetu iza multinacionalne kompanije Arselor Mital, čije se akcije kotiraju na Pariskoj berzi.

Povodom formiranja nove kompanije, u Šangaju je održana ceremonija, kojoj su, kako navodi Frans pres, prisustvovali vodeći zvaničnici iz kineske vlade i domaćih kompanija.

Udružena kompanija će imati ukupne aktive u vrijednosti od 730 milijardi juana (105,9 milijardi dolara) i 228.000 zaposlenih, navodi se u saopštenju novooformljene kompanije Baovu.

Dvije kompanije su prošle godine proizvele ukupno oko 60 miliona tona čelika, prema podacima Svjetske asocijacije za čelik, što je više od proizvodnje prethodnog nacionalnog lidera, kompanije Hestil.

Tražnja za čelikom u Kini je oslabila, jer rast kineske privrede usporava, a globalna industrija čelika je pogođena prekomjernom ponudom.

Ta kriza je prouzrokovala da proizvođači u Aziji, Evropi i SAD, pretrpe velike gubitke, što je dovelo do političkih podjela između trgovinskih partnera i optužbi za damping.

Zvanični Peking je obećao da će smanjiti proizvodnju za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine, u sklopu nastojanja da se izbori sa viškom proizvodnje čelika.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top