Novi globalni pristup konceptu poljoprivrede | Ekonomist

Novi globalni pristup konceptu poljoprivrede

Hrana je osnovna potreba svih nas, ali i važan dio naše kulture i običaja. Pozivamo i dočekujemo prijatelje na večeru, planiramo meni za specijalne prilike i prenosimo recepte sa koljena na koljeno. Ali, da li će to u budućnosti biti moguće samo nama ili i onima koji sa mukom dolaze do hrane i onim dvijema milijardama ljudi, za koliko će se u narednih 40 godina povećati ukupna ljudska populacija na Zemlji?

Većina nas već decenijama živi u gastronomskom izobilju, što otežava sagledavanje izazova obezbjeđenja hrane za budućnost. Nedostupnost čiste vode je najveći faktor ograničenja u proizvodnji hrane, zajedno sa fluktuacijama cijena, kao najvećim neprijateljima farmera i ruralnih društava. U vremenu kada nam je potrebno povećanje produktivnosti u poljoprivredi, susrećemo se sa još jednim ograničavajućim faktorom – globalnim zagrijavanjem.

Moramo biti pametni u rješavanju problema ovog sektora: povećati prinose po hektaru, prevladati nedostatak vode i količinu sjemena, smanjiti uništavanje šuma i emisiju štetnih gasova, sve dok ne obezbijedimo bolje uslove proizvodnje za uzgajivače.

Novi pristup u poljoprivredi

Znajući značaj sigurnosti hrane i razvoja poljoprivrede za čovječanstvo, pridružićemo se učesnicima ovonedjeljnog Svjetskog ekonomskog foruma, u raspravi kako stvari u ovoj oblasti pokrenuti na bolje. Od 2009., ovaj problem se razrađuje kroz inicijative nazvane zajedničkim imenom „Nova vizija poljoprivrede“, koje ujedinjuju svjetsku mrežu vlada, udruženja farmera, donatore, istraživačke institucije, međunarodne organizacije i kompanije poput Yara-e i Walmart-a. Kroz ovaj set inicijativa, postavljeni su ciljevi povećanja bezbjednosti hrane za 20%, kao i smanjenja siromaštva i emisije štetnih gasova u istom procentu, do 2020. godine.

Kako ove ciljeve pretočiti u realne, smislene podatke? Walmart se, na primjer, fokusira na 4 aspekta, kada je riječ o hrani: niska cijena, dostupnost, zdravlje i transparentnost. Mi sarađujemo sa našim snabdjevačima ne samo da bismo stekli bolji uvid u prinose, upotrebu vode i emisiju štetnih gasova, već i da bismo, kroz pojedinačne projekte, pronašli moduse za poboljšanje situacije u navedenim oblastima. Program The Climate Smart Agriculture je jedan od načina, na koji obaramo „stvarne“ troškove proizvodnje hrane – redukujući proizvodnju štetnih gasova, upotrebu vode i zemljišta, kao i smanjenje štetnog uticaja na ljude i životinje.

Jedan takav projekat koncentrisan je na slatku, žutu marakuju (vrsta egzotičnog, tropskog voća), koja je slađa i duplo većeg ploda od uobičajene, ljubičaste marakuje. Walmart-ov maloprodavac u Velikoj Britaniji Asda, sarađuje sa njihovim uvoznikom IPL i neprofitnom organizacijom TechnoServe, na projektu povećanja proizvodnje ovog voća u Keniji, namijenjenog prodaji preko Asda-e. Kroz ovaj projekat, 400 malih proizvođača se podučava boljoj praksi u proizvodnji i bezbjednosti hrane, pomažući im da povećaju prinose. Zahvaljujući ovom projektu, rast prinosa žute marakuje povećao im je ukupan prihod gazdinstva za 21%.

Yara ima nekoliko sličnih projekata, kakav je i podrška proizvođačima žita u Gani. Projekat je, između ostalog, obuhvatio i osnivanje udruženja malih i srednjih uzgajivača kukuruza, koje traba da podrži rast produktivnosti. Neke od pogodnosti koje uzgajivači mogu koristit su nabavka sjemena i đubriva na duži rok otplate, garantovan otkup i profesionalna obuka i savjetovanje. Više od 9.000 tamošnjih farmera, zahvaljujući ovome, učetvorostručilo je svoje prinose i utrostručilo prihode.

Dobar start

Ovo su dobri primjeri, ali oni predstavljaju samo dio ukupnih rezultata, koji su na globalnom nivou postignuti zahvaljujući „Novoj viziji poljoprivrede“. Kroz njene inicijative i programe, u 16 zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, obuhvaćeno je više od 3,6 miliona farmera, prinosi su povećani od 12-75%, na više od 200.000 hektara primjenjuju se unaprijeđen tehnologije, postupci i rješenja.

Ovako veliki uspjeh postigli smo uz pomoć 350 organizacija. Međutim, s obzirom na značaj i globalni karakter problema hrane, očekuje nas još mnogo posla. Nova vizija poljoprivrede značajna je kao dokumnt našeg kolektivnog pristanka na udruženi rad. Obezbjeđivanjem održivog prihoda i ekonomije koja će obezbijediti hranu familijama u svakom dijelu planete, svi ćemo imati korist, mjerenu hranom u vlastitom tanjiru.

 

Autori: David Cheesewright,predsjednik i izvršni direktorWalmart-a i Torgeir Kvidal, predsjednik i izvršni direktor Yara-e; autori su ko-predsjedavajući Nove vizije poljoprivrede.
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top