Novi detalji skandala u Austriji, Kurc traži smjenu ministra policije

Buru na austrijskoj političkoj sceni pokrenuo je video snimak, na kom dosadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. On je podnio ostavku na mjesto u stranci, ali time nije stavljena tačka na aferu.

Naime, Štrahe je, podnoseći ostavku, rekao da nije imao nikakve nove susrete sa osobama koje su dio video snimka koji je okončao njegovu političku karijeru, kao ni neko iz stranke, ispostavilo se da je ipak jedan od njih nastavio da se viđa sa osobom iz društva kobne večeri leta 2017, a to je bio njegov bliski saradnik Johan Gudenus.

Njemački dnevnik “Zi dojče cajtung” tvrdi da je Gudenus, koji je te večeri prevodio, imao sastanak i posle susreta na Ibici sa prijateljem navodne ruske investitorke. Došlo je do susreta, sa kojeg postoje audio snimci, najvjerovatnije u Beču, na kojem je razgovarano o susretu na Ibici.

U tom razgovoru je osoba od povjerenja navodne investitorke rekla da je žena veoma razočarana jer se ništa nije dogodilo i da sada treba nastaviti saradnju. Ponovo je razgovarano o mogućim poslovima između dvije strane.

Prijatelj Ruskinje tražio je od Gudenusa i Štrahea “znak dobre volje”, vezano za njihovu tvrdnju da, ako žena bude dala finansijsku podršku njihovoj stranci, i preuzela bečki dnevnik “Kronen cajtung” te ih i preko tog medija “gurala”, koncern Štrabag više neće dobijati poslove, već ona.

Predloženo je da FPO 4.septembra 2017, par dana posle susreta Gudenusa sa tom osobom u Beču, izda saopštenje preko OTS-a na temu suvlasnika Štrabaga Hans Peter Hazelštajnera.

Kao što je dogovoreno je Gudenus 4. septembra sa svog zvaničnog stranačkog mejla uputio prijatelju Ruskinje mejl, koji posjeduju, takođe, njemački mediji Zi dojče cajtung i Špigel, sa željenim tekstom i linkom objavljenog OTS-a.

Nakon što se pojavila informacija o daljem susretu Gudenusa, koji je sa Štraheom već podnio ostavku na sve političke funkcije, saopštio je da istupa iz FPO.

Narednih dana mogu isplivati dalji detalji kobnog sastanka sa navodnim investitorima, jer je susret trajao sedam sati. Austrijske vlasti već su započele istragu i traže da dobiju uvid u cjelokupan video materijal koji posjeduju njemački mediji, te se ne isključuje i krvično gonjenje nekadašnjeg šefa FPO i njegove desne ruke.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da i ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, takođe iz FPO, nakon ove afere ne može ostati na mjestu šefa policije.

Predsjedništvo FPO saopštilo je da, ako kancelar Kurc smijeni ministra Kikla, mora računati na ostavku svih slobodarskih članova vlade.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top