Nove ostavke u Volkswagenu | Ekonomist

Nove ostavke u Volkswagenu

Nadzorni odbor očekuje nove ostavke nakon odlaska generalnog direktora u jeku skandala.

Samo dan pošto je generalni direktor podnio ostavku, dionice njemačke automobilske kompanije Volkswagen su na Frankfurtskoj berzi porasle 4,6 posto.

Međutim, globalni skandal u vezi sa lažiranjem stvarnog nivoa zagađivanja zraka dizel motorima nije ni blizu kraju.

Član Nadzornog odbora Volkswagena Olaf Lies izjavio je da očekuje nove ostavke u kompaniji, poručujući da istraga tek počinje. Generalni direktor VW-a Martin Winterkorn juče je podnio ostavku, preuzimajući odgovornost za jedan od najvećih skandala ikada zabilježenih u njemačkom automobilskom sektoru. Njegova otpremnina iznosi više od 20 miliona eura.

Strateg tržišnog kapitala Oliver Roth je rekao: “Mislim da je ova velika histerija i panika u vezi sa Volkswagenom završena. U danima koji dolaze mnogo ćemo slušati o individualnim tužbama protiv kompanije. Vidjećemo kolika će biti visina kazne. Nema sumnje da će to smanjiti i profit, ali mislim da je ključni razlog za sve to panika. Mislim da će krajnji trošak koji će snositi, Volkswagen grupa moći bez problema da pokrije.”

Martin Winterkorn je podnio ostavku pošto je Volkswagen priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu lažirati podatke o zagađenju vazduha. Winterkorn je novinarima kazao da je šokiran posljednjim događajima u Volkswagenu i da je firmi potreban novi start. Kazao da je sve radio za dobrobit firme i da nije bio svjestan toga da radi nešto loše. “Proces transparentnosti se mora nastaviti i to je jedini način da se vrati povjerenje“, zaključio je.

Najveći proizvođač automobila na svijetu u središtu je najvećeg skandala u istoriji autoindustrije. Winterkorn je prethodno rekao da se takva vrsta prevare više neće ponoviti. „Dame i gospodo, milioni ljudi širom svijeta vjeruju u naš brand, naše automobile i našu tehnologiju. Izuzetno mi je žao što smo to povjerenje izdali. Najiskrenije se izvinjavam našim klijentima, vlastima i cijeloj javnosti zbog naših propusta“, kazao je.

Serija propusta uzdrmala je cijelu njemačku industriju. „Ovo je katastrofa ne samo za Volkswagen već i za sve njemačke proizvođače automobila. Takođe i za brand Made in Germany, jer je Volkswagen jedan od najvećih brandova koji je bio sinonim za njemački kvalitet“, ističe Ronald Freytag sa berlinskog Univerziteta primijenjenih nauka.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top