Nove novčanice od 100 i 200 eura | Ekonomist

Nove novčanice od 100 i 200 eura

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je novi izgled novčanica u apoenu od 100 i 200 eura, koje će biti u opticaju od maja naredne godine.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Nove novčanice imaju bolju hologramsku zaštitu od falsifikovanja i tanje su.

Takođe, opremljene su i poboljšanim “satelitskim” hologramom koji pokazuje male simbole eura koji se kreću oko broja kada se novčanica podigne i pomjera.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Novčanice koje je predstavila ECB iste su visine kao i novčanica od 50 eura pa više neće štrčati i oštećivati se.

Član Izvršnog odbora ECB-a Iv Merš je, na predstavljanju novčanica, rekao da građani Evrope “ostaju privrženi” korišćenju gotovine, iako je elektronski način plaćanja sve prihvaćeniji.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

Merš je kazao da će više od milion bankomata morati da bude prilagođeno prije nego što one budu puštene u promet 28. maja.

ECB je već ranije predstavio sigurnije novčanice od 10, 20 i 50 eura, dok novčanice od 500 eura više neće biti štampane. Banka je odlučila 2016. godine povući novčanice od 500 eura do kraja 2018. godine, jer su se navodno koristile u svim vrstama ilegalne trgovine.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top