Nove baterije zaintrigirale tehnološke gigante | Ekonomist

Nove baterije zaintrigirale tehnološke gigante

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otkrića – staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.

Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru, prenosi Blumberg.

Erik Šmit, direktor Alfabeta (Aplphabet) u okviru kojeg je Gugl (Google), naveo je na Tviteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potpuno u čvrstom stanu. Gudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih baterija.

Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju, navodi Blumberg.

Gudenaf i njegov tim su naveli da su „bezbjedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vjetra ili Sunca“.

Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere među proizvođačima baterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike.

Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top