Nova tužba: Apple od Samsunga traži dodatnih 164 miliona eura | Ekonomist

Nova tužba: Apple od Samsunga traži dodatnih 164 miliona eura

Apple je ponovno podnio tužbu protiv svog najvećeg suparnika Samsunga.

Nova tužba podnesena je samo nešto više od sedam dana nakon što je Samsung Appleu platio 500 miliona eura zbog krađe patenata i dizajna iPhonea.

U tužbi koja je podnesena u srijedu, predstavnici Applea tvrde da Samsung duguje dodatnih 164 miliona eura u okviru tužbe za korištenje njihovih ideja, a potražnja se odnosi na pet Samsungovih uređaja koji su prodavani od 2012. godine.

Dugogodišnja sudska parnica između ova dva diva počela je 2011. godine kada je Apple tužio južnokorejsku kompaniju za krađu izgleda iPhonea i njegovih patenata. Nakon presude iz 2012. godine, Samsung je morao platiti iznos od 848 miliona eura.

Pred Appleom i Samsungom su nove sudske bitke, a sljedeće pojavljivanje pred sudom biće u martu 2016. godine. Takođe, Samsung smatra da je Apple preplaćen za svoj frontalni dizajn iPhonea i izgled ikonica, što je američkom sudu upućeno u obliku žalbe.

 

Izvor: The Verge

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top