Nova revolucija u poslovanju: Estonija uvodi e-državljanstvo | Ekonomist

Nova revolucija u poslovanju: Estonija uvodi e-državljanstvo

Estonija je mala baltička država, na sjeveru Evrope, južno od Finske, zapadno od Rusije. Ima svega oko 1,3 miliona stanovnika što je čini jednom od najmanjih zemalja članica Evropske unije, eurozone, NATO-a i Schengen prostora.

Uprkosmalom broju stanovnika, Estonija je vrlo inovativna zemlja koja prednjači na pojedinim područjima, a trenutno je najuspješnija zemlja svijeta po pitanju digitalnog državnog upravljanja te je jedna od osnivačaica grupe Digital 5 (D5), globalne mreže digitalnih Vlada. No, ono što je ponajviše ističe na tom području je činjenica da je Estonija u decembru 2014. pokrenula veliki korak naprijed u digitalnom dobu – uveli su po prvi puta koncept e-državljanstva.

O čemu se radi? O nečemu zaista vrlo zanimljivom i inovativnom. Naime, kako i sam naziv sugeriše, e-državljanstvo je program koji daje strancima – iz cijelog svijeta – mogućnost da se prijave za digitalno državljanstvo u Estoniji, iako fizički ne žive u Estoniji.

Svaki e-državljanin Estonije dobija posebnu ID karticu u kojoj se nalazi specijalni čip. Što im ova kartica omogućava? Puno toga. Mogu koristiti usluge estonskog javnog i privatnog sektora, potpisivati dokumente s udaljenosti, pokretati poslovanja itd.

Ovo zadnje je naročito atraktivno jer pritom možete koristiti sve prednosti estonskog sistema, a one su mnoge. Kao prvo, pokretanje poslovanja u Estoniji daleko je lakše nego u zemljama gdje svakog preduzetnika, od malih do velikih, guši ogromna birokratija, sulude regulacije i tona papirologije (zvuči poznato?). Estonija je daleko napredovala po tom pitanju i sve se obavlja brzo i digitalno.

Nadalje, veliku prednost od estonskog e-državljanstva dobijaju oni koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Naime, po primanju  e-državljanstva Vi, u poslovnom smislu, postajete EU državljanin te poslujete na zajedničkom EU tržištu kao da ste otvorili posao u Njemačkoj, Francuskoj ili, dakako, Estoniji. Prednosti pritom mogu biti razne. Na primjer, sistemi kao što su sistem za online transakcije PayPal nisu dostupni u svim državama, ali kao estonski e-državljanin Vi odmah dobijate pristup i njima.

No, lakoća poslovanja i administracije možda je i najveći “mamac” koji Estonija nudi. Naime, sistem kojeg sada nude globalno već je dugi niz godina u primjeni u samoj Estoniji – već više od deset godina Estonci koriste ove specijalne ID kartice za obavljanje svih poslova, drugim riječima – ne gube sate i dane noseći papire od jednog šaltera do drugih, nešto što kod nas i dalje izaziva jezu i ne izgleda da se ostvaruje neki naročiti pomak po tom pitanju.

Zbog napretka u ovom području Estoniju često nazivaju i “e-Estonija”. Cilj e-državljnastva je maksimalno olakšati život i poslovanje freelancerima, vlasnicima poslovanja, tzv. “digitalnim nomadima” i drugima koji žele koristiti estonski model. Program može dobro doći onima koji započinju biznis, šire ga, investiraju, planiraju studiranje u EU itd.

Zanimljivo je i to da je proces vrlo brz – logično, jer sama procedura mora biti i potvrda onog što ovaj program nudi – nakon ispunjenja online pristupnice estonska policija će sprovesti provjeru o Vama, a nakon odobrenja e-državljanstva Vašu ID karticu možete pokupiti u jednoj od 38 estonskih ambasada i konzulata u svijetu (najbliže lokacije iz ove regije su Beč i Rim), ili, dakako, direktno u Estoniji. Po karticu morate doći lično, nema slanja poštom, naravno – po preuzimanju ćete morati dati i otisak prsta.

Koliko je do sada ljudi putem ovog programa postalo estonskim e-državljaninom? Nešto iznad 16,000, no, Estonci imaju vrlo ambiciozne planove – žele do 2025. imati čak 10 miliona virtuelnih državljana!

Što Estonija od toga ima? Jako puno – plan je uistinu jako mudar. Zamislimo samo, jedna mala zemlja od 1,5 miliona stanovnika mogla bi uskoro imati milione novih državljana i to državljana najbolje vrste – ne bi bili fizički prisutni, pa nisu nikakvo dodatno opterećenje za okolinu i druge službe, a u isto vrijeme doprinose na najbolji način, baš onako kako državne vlasti i žele da jedan njihov “uzorni” državljanin doprinese. Vodiće poslovanja u njihovoj zemlji, okretati profit, a iako Estonija ima poreski sistem vrlo dobro prilagođen preduzetnicima, imaće od svega toga popriličan profit. Nadalje, kakve poduzetnike će Estonija ovime privući? Primarno one digitalne, dakako, a među njima zasigurno ima i najviše inovatora.
Program e-državljanstvo do sada ima oko 16,000 virtualnih državljana Estonije, no estonske vlasti imaju ambiciozan plan doseći brojku od čak 10 miliona do 2025.

Drugim riječima, ono što Njemačka radi fizički – nastojeći imigrante izvan Evrope pretvoriti u svoje nove produktivne radnike, Estonija će činiti digitalno. Dakako, potrebe Estonije i Njemačke su vrlo različite, Njemačkoj treba fizički prisutna radna snaga, dok Estonija može jako dobro živjeti i s novim virtuelnim sugrađanima.

Dakako, nije sve idealno. Neki bi pomislili da će putem ovog projekta odjednom postati Estonci i riješiti se pritom možda svog vlastitog državljanstva. To, naravno, nije slučaj. ID kartica estonskog e-državljanstva nije fizička identifikacija niti je putni dokument, na njoj nema ni Vaše fotografije. Nadalje, ID karticom ne dobijate državljanstvo, bar ne ono pravo državljanstvo. Drugim riječima, niti Vam ne odobrava da živite niti čak da posjetite Estoniju ili Evropsku uniju. Prednosti koje dobijate su primarno vezane uz online poslovanje. Nadalje, pristupnica nije besplatna – nominalna cijena je oko 100 €.

Svakako je bitno spomenuti i ono što najviše zanima male preduzetnike, a odgovor je – ne, estonsko e-državljanstvo neće Vam pomoći da izbjegnete plaćanje poreza u zemlji u kojoj fizički živite. No, određene druge poreske beneficije mogle bi učiniti ovaj program atraktivnim, no to će zavisiti i od toga iz koje države dolazite i kakve sporazume ona ima potpisane s Estonijom. Drugim riječima – poreski stručnjak treba Vam dati odgovore na sva Vaša specifična pitanja.

Predsjednik estonskog e-državljanstvo programa, Kaspar Korjus, komentarisao je: “Stvorili smo e-državljanstvo kako bismo osnažili digitalnu ekonomiju. Ovaj program omogućava ogromne prednosti po pitanju lakoće i fleksibilnosti za sve s postojećim poslovanjima u Estoniji ili s drugim vezama prema Estoniji. No, program je i za one koji nemaju veze s Estonijom, dajući im pristup alatima i sistemima putem kojih mogu voditi svoj biznis. Stvarajući ovaj program Estonija se nada znatnom širenju globalnog preduzetničkog potencijala”.

Koncept je, iako već godinama na snazi, zapravo još u povojima, a brojka od 16,000 korisnika nije velika. Ipak, pametno bi bilo pratiti razvoj ovog koncepta. Za očekivati je kako će Estonija uskoro predstaviti i dodatne pogodnosti koje bi program učinile još i atraktivnijim – na primjer, od ove godine bit će moguće otvoriti račun u estonskoj banci bez da morate fizički ikad posjetiti Estoniju.

Dakako, sve su to prednosti koje će primarno iskoristiti oni koji znaju kako ih iskoristiti. Estonija se pak nada da će i ona od toga imati popriličnu korist. U svakom slučaju, Estonci ovim i drugim projektima pokazuju da veličina države ne treba biti prepreka u inovacijama, štoviše, no pritom ključnu ulogu igraju državne vlasti koje takve inovacije mogu podupirati ili mogu u beskonačnost gurati dotrajale modele zarobljene u birokratiji i tonama fizičkog papira. Jasno je koji stav ide bolje kroz 21. vijek.

Preduzetništvo se ubrzano seli u digitalnu sferu, gdje fizička lokacija kompanije više nije toliko bitna. Iz te perspektive ovaj estonski projekt mogao bi biti prava revolucija, a svakako će im ići na ruku što su se odvažili pokrenuti ga prvi. Naime, dok drugi dođu na ideju, Estonci će biti već veterani u upravljanju svojom nabujalom virtualnom populacijom.


Izvori / reference:

The Ultimate Guide to Estonian E-residency, Banking and Taxes
https://medium.com/nomad-gate/estonian-e-residency-ultimate-guide-banking-taxes-cc27fe39c368

A new era for location-independent entrepreneurs has begun
https://e-estonia.com/a-new-era-for-location-independent-entrepreneurs-has-begun/

The plan to let anyone become European – digitally
http://www.zdnet.com/article/this-is-so-freaking-huge-man-its-insane-the-plan-to-let-anyone-become-european-digitally/

I’m Kaspar, director of Estonia’s e-Residency program, AMA (pitanja i odgovori voditelja programa)
https://nomadforum.io/t/i-m-kaspar-director-of-estonia-s-e-residency-program-ama/4769

All You Need to Know About Estonia’s E-Residency Program
https://www.sitepoint.com/all-you-need-to-know-about-estonias-e-residency-program/

What is Estonian e-Residency and how to take advantage of it?
https://www.leapin.eu/articles/e-residency

What is e-Residency?
https://e-resident.gov.ee/


F. Vuković za advance.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top