Nova partnerstva u razvoju autonomnih vozila | Ekonomist

Nova partnerstva u razvoju autonomnih vozila

BMW Grupa, Intel i Mobileye saopštili su da je sa FCA potpisan memorandum o razumijevanju, sa željom da FCA bude prvi proizvođač automobila koji će im se pridružiti u razvoju platforme za autonomne automobile, a koja bi se plasirala kroz brojne modele u cijelom svijetu.

Dva dominantna trenda u svijetu drumskog prevoza su elektrifikacija automobila, koja podrazumijeva i stvaranje gigantske elektro mreže za njihovo punjenje i razvoj automobila, koji će biti sposobni da potpuno samostalno upravljaju, bez pomoći vozača. Ove dvijee, tačnije tri stepenice, mogu se mjeriti sa prvim korakom čovjeka po mjesecu (naravno ukoliko ga je bilo) što se tiče revolucije i tehnoloških rješenja koja će morati da ih prate. Atomobil kakav danas znamo i vozimo okreće se u jednon sasvim drugom pravcu kakav smo gledali u filmovima naučne fantastike, a tečna goriva, kakva se koriste već 120 godina, zamijeniće utikač i utičnica. Jasno, preokrenuti globalni transport u nešto sasvim novo, osim što je složeno, enormno je i skupo, a uz to je i pod velikim pritiskom Vlada najvećih država na svijetu, da se što prije što više smanji emisija otrova u atmosferu. Drugim riječima, proizvođači su na mukama. Potrebne su nove tehnologije i drugačija proizvodnja od one koju poznajemo.

Jednom riječju, izazova je mnogo, a novca nikada dovoljno, pa počinje globalno ukrupnjavanje, i biće ga sve više. Od 2016. BMW, Intel i Mobileye rade na razvoju autonomnog automobila nivoa 3, koji podrazumijeva visoko automatizovanu vožnju, dok za 2021. planiraju da imaju spremnu platformu za nivoe 4 i 5, odnosno potpuno autnomnu vožnju. Pravac razvoja ide ka platformi koju će moći da koriste i drugi proizvođači, tačnije prodaji tehnologije u koju će biti uložen ogroman novac.

FCA, koji pokušava da postane što interesantniji kupcima, odlučio je da se pridruži razvoju i finansijski i stručnim resursima, ne čekajući gotov proizvod, i u potencijalnoj poziciji da jednog dana dijeli profit.

Izvor: Dmotion.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top