Nova novčanica od 50 eura | Ekonomist

Nova novčanica od 50 eura

Nova novčanica od 50 evra ulazi u opticaj u 19 zemalja eurozone, i donosi bolju zaštitu od krivotvorenja.

Nova novčanica koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primjeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

Sadašnja novčanica od 50 eura, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni eura, a nikada nije izmijenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002, postepeno će biti poovučena.

Poput novih novčanica od 5, 10 i 20 eura koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 eura napravljena je po novom modelu, uz primjenu vrhunskih mehanizama za borbu protiv krivotvorenja.

Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je da su na novčanici primijenjene značajne sigurnosne inovacije.

Riječ je prije svega o portretu „princeze Evrope“, lika iz grčke mitologije, ubačen u prozirni prozor na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci. Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdno zelenom bojom u materijalu koji mijenja boju kada se novčanica nakrivi.

„Ima i oznaka bezbjednosti koje su sakrivene u novčanici“, ističe generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež, dodajući da ukupno ima „više desetina“ oznaka identifikacije.

Prema Evropskoj centralnoj banci, novčanica od 50 evra predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni eura.

Francuska centralna banka objavila je da je euro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svijetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top